lucifersdoosjes en -dozen series nederland

Kruideniers, warenhuizen, sigarenwinkeliers, goede doelen en bedrijven hebben lucifersdoosjes en -dozen in serie verkocht of uitgebracht. In een enkel geval gebeurt dit nog: aan het einde van het jaar rond de feestdagen verkopen bijvoorbeeld Aldi en Lidl vaak series dozen met lucifers van 9 tot 10 cm (formaat prestige). Ook de Hema heeft nog wel eens een serie dozen van 2 of 4 stuks. Meestal zijn deze artikelen slechts in kleine hoeveelheden en gedurende een beperkte tijd in de winkel. Aangezien niet iedereen met regelmaat bij deze winkels naar binnen loopt, is het een kwestie van goed opletten bij ontvangst van de folders en elkaar blijven informeren. Ook de websites van deze winkelketens zijn belangrijke informatiebronnen. Er zijn 1.300 doosjes en dozen bekend die in serieverband zijn uitgebracht. Hier zijn niet in opgenomen de series binnen de verschillende groepen BX. 


voorbeelden van series lucifersdoosjes en -dozen

Weerters

De vroegstbekende series huishouddozen dateren uit 1943 en zijn destijds bij De Gruyter verkocht. Uit nood uitgevoerd in karton, aangezien hout toen zeer schaars was. Veel van deze dozen zijn in de hongerwinter van 1944 opgestookt, maar er zijn voor de verzamelaars gelukkig nog aardig wat kartonnen voorkantjes bewaard gebleven. We kennen 6 gangbare series. De meeste verzamelaars zullen deze voorkantjes zo'n beetje compleet hebben of een enkel exemplaar missen. Er is ook nog een hele moeilijke 7e serie: schepen zonder vaan met fabrieksnaam. 

complete doos

 

 

complete wikkel

eenling, de rode code K 1486 rechtsonder is waarschijnlijk afgeknipt 

kastelen

schepen

luchtvaart

rijtuigen

automobielen

automobielen

serie zonder vaan

5 van de 6 ontbreken nog

het ontbrekende exemplaar rechtsboven heb ik inmiddels ook aan mijn verzameling kunnen toevoegen

De plakbladen zijn gemaakt door Rob Stuut. De plaatjes van de schepen zonder vaan zijn ook door Rob beschikbaar gesteld.


speciale uitgave Vogelbescherming Nederland

luxe omdoos

interieur

Inhoud: 2 sets van 6 formaat prestige

                2 sets van 6 kleine doosjes

De serie van 6 kleine doosjes staat ook in de documentatie BX3.

binnenzijde deksel


series huishouddozen en prestige

Een aantal voorbeelden van kruidenierslucifers die in serieverband zijn verkocht. Voor de overzichtelijkheid in mijn verzameling en de registratie ervan heb ik deze dozen ondergebracht bij de series. Naast Aldi verkopen ook Action, Hema, Kruidvat en Lidl met regelmaat dergelijke (series) dozen met lange lucifers (formaat prestige). 

2010 Aldi 3 x 4 afb. met clichénr. 7252 in datumreeks 03/16/10 met 12 nummers

2011 Aldi Camino BBQ speciaal 11 afb.

2012 Aldi Kerstmotieven 3 afb.


series kleine doosjes

Ook bij deze 'kleine' doosjes een aantal voorbeelden van kruidenierslucifers die in serieverband zijn verkocht. Voor de overzichtelijkheid in mijn verzameling en de registratie ervan heb ik deze doosjes ondergebracht bij de series.

Action 2 sets van 3

1995 of eerder Aldi 4 afb.   

Dirk van den Broek set van 5

Dirk van den Broek 5 sets van 10

EMHA 10 afb. eigen artikelen

1994 Hema WK voetbal USA 6 afb.

Stations-restauratie set van 12 afb.

In deze periode zijn nog 3 van dit soort sets met 3 of 4 afb. verkocht.

Soms met paketiket. Tenaamstellingen:

  • Bas van der Heijden
  • Digros
  • Dirk van den Broek
  • Dirkson
  • Jan Bruijns

Bovendien 1 ex. Dirk van der Broek

clichénr. 4494 nrs. 1 t/m 10

met paketiket

Naast deze voorbeelden zijn in de series ook allerlei sets opgenomen van A&P, Edah, Gejo Match, Piet van Kuijk, Molens, Rizla (voetbal), Sikandar (bloemen, vruchten en dieren, great american cars, tropical fish), Spar, SRV en Swedish Match. Deze opsomming moet een indruk geven en is dus niet limitatief.